Снимка pexels.comС два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските ученици от

...
Снимка pexels.comС два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските ученици от
Коментари Харесай

Наши ученици спечелиха 5 медала от олимпиадата по физика в Израел

Снимка pexels.com

С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските възпитаници от Международната олимпиада по физика, която се състоя в Тел Авив, Израел. Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката, съобщи Нова тв.

Юбилейното 50-о издание на олимпиадата се е състояло от 7 до 15 юли и в него са взели участие възпитаници от 80 страни от целия свят. Състезателната част на олимпиадата е била в границите на два дни в два кръга - научен /3 задания в няколко физични посоки, за които са нужни 5 часа/ и на практика /една или две задания също с петчасова продължителност/. Задачите обичайно се приготвят от страната хазаин и се утвърждават от интернационалния ръб.

И петимата участници в националния ни тим са завоювали оценки. Сребърни медали са спечелили Георги Александров от 12-и клас и Иво Петров от 11-и клас в Софийската математическа гимназия.

Бронзови оценки са получили Александър Проданов от девети клас на Природоматематическата гимназия в Казанлък, както и Владимира Иринчева от 12-и клас и Васил Николов от 10-и клас, и двамата възпитаници в Първа частна математическа гимназия в София. Ръководители на тима в влиятелната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и основен помощник Нено Тодоров, които са преподаватели във Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

От 1967 година до 2019 година, в това число, тимовете по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 година България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика. България взе участие във всички издания на олимпиадата оттогава до през днешния ден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР